Opstap Advies
Image default
Anders

Moet je spiritueel zijn om coach te worden?

Coaching is een vakgebied waarbij iemand wordt begeleid naar oplossingen die al in zijn of haar eigen hoofd leven. Bij coaching wordt er dus vanuit gegaan dat iemand zelf al over alle oplossingen en wijsheid beschikt, maar dat deze er enkel niet uitkomt. Vaak wordt coaching nogal spiritueel gevonden, maar wat is dat eigenlijk, spiritualiteit? Hieronder lees je wat spiritualiteit nou eigenlijk inhoudt, en ook of je dit als coach nodig hebt.

Verschillende soorten coaching

Allereerst is het belangrijk om te weten dat er allerlei verschillende soorten coaches bestaan. De één is gespecialiseerd in studie- en carrièrekeuzes bijvoorbeeld, de ander in traumaverwerking. Ook heb je mensen die zichzelf holistisch coach noemen, wat betekent dat ze verschillende onderwerpen met iemand kunnen behandelen vanuit een holistische werkwijze. Holistisch wil zeggen dat je naar alle aspecten van iemands welzijn kijkt, dus niet alleen naar het vraagstuk waar iemand mee komt. In plaats van alleen te focussen op een loopbaan vraag van een cliënt, gaat een holistisch coach een stap verder om een vraag op te lossen met iemand. Bij een holistische werkwijze worden het lichaam, de geest en de ziel als één gezien en worden zowel fysieke, emotionele en mentale aspecten meegenomen bij elk onderwerp en probleem.

Wat is spiritualiteit?

Niet iedereen verstaat hetzelfde onder spiritualiteit, maar het is in ieder geval niet enkel een religieus iets. Iedereen heeft spiritualiteit in zich, als is het alleen al wanneer je je afvraagt over waar je blij van wordt in het leven. Spiritualiteit heeft alles te maken met onderwerpen als zingeving, geluk en diepe verlangens, zoals verbinding met anderen. Voor sommige mensen gaat spiritualiteit dus vooral om religieuze praktijken zoals gebed en meditatie, omdat bij religie natuurlijk heel veel zingeving komt kijken. Je kan spiritualiteit echter ook ervaren wanneer je jouw passie uitoefent en het gevoel hebt helemaal op je plek te zijn.

Conclusie

Spiritualiteit is een manier van verbinden met onszelf en anderen om betekenis te geven aan het leven. Dit is dus bij lange na niet zo zweverig als dat spiritualiteit vaak wordt gezien. Elke coach is in principe dus met spirituele zaken bezig, omdat een coach iemand begeleidt naar meer geluk, zekerheid of betekenis bijvoorbeeld. Zelfs een coach die zich enkel bezighoudt met vragen omtrent carrière, is bezig met spirituele vraagstukken. Het gaat immers om vragen over het doel van het leven, of iemands doel in zijn of haar leven, wat spiritualiteit in een notendop is. Als coach ben je dus onvermijdelijk bezig in een spiritueel werkveld, al is dat dus helemaal niet zweverig, maar kan het juist ook praktisch zijn.