Opstap Advies
Image default
Anders

Dit waarom je je kinderen moet laten fietsen

Dit waarom je je kinderen moet laten fietsen

Het lijdt geen twijfel dat vrijetijdsactiviteiten essentieel zijn voor de groei van je kind. Het rijden op een damesfiets 28 inch is een uitstekende manier om jongeren al op jonge leeftijd te interesseren voor een buitenactiviteit. Fietsen is niet alleen leuk, maar ook fysiek en mentaal heilzaam. Hier zijn enkele goede redenen waarom fietsen nuttig is.

Fietsen is een geweldige manier om fit te blijven

Tv’s, smartphones en gameconsoles zijn sterke concurrenten voor zowel fietsen als andere sporten. Het is geen geheim dat overmatig eten en weinig lichaamsbeweging kunnen leiden tot kinderen met overgewicht of obesitas. Obesitas bij kinderen en tieners is tegenwoordig een ernstig gezondheidsprobleem. Fietsen kan dit probleem helpen voorkomen. Door de beweging wordt de stofwisseling verhoogd, waardoor je kinderen meer calorieën verliezen.

Ziektes kunnen worden voorkomen door te fietsen

Hart- en vaatziekten komen minder vaak bij mensen die fietsen. Als kinderen vaak fietsen, trainen ze niet alleen hun benen, maar ook hun hart. Het is belangrijk omdat de hartspier moet worden getraind om in de loop van de tijd sterk en gezond te blijven. Door deze bewegingen komt je bloed in beweging. Met elke slag kan het hart meer bloed door het lichaam verplaatsen. Ook reinigt de verhoogde doorbloeding de bloedvaten door bijvoorbeeld cholesterol af te breken, waardoor de bloedvaten niet verharden. Daarnaast kan een fietstas enkel je helpen om je kleine spullen in op te bergen, zoals je telefoon, sleutel en pasjes.

Fietsen maakt je sterker

Als je kinderen vaak fietsen, hebben ze een veel sterker immuunsysteem dan kinderen die minder vaak fietsen. Dit komt doordat het lichaam van je kind actiever wordt en meer witte bloedcellen en andere bloed substanties aanmaakt die sterker en groter in aantal zijn. Als het immuunsysteem eenmaal sterk genoeg is, kan het ziektekiemen beter afweren en zal je kind minder snel luchtweginfecties krijgen. Buiten in de frisse lucht krijgt je kind ook veel zonlicht. Dit geeft het lichaam meer vitamine D, versterkt het immuunsysteem en beschermt botten tegen osteoporose. Ook beïnvloedt licht direct de balans van hormonen en de stemming. Op een zonnige dag met veel licht is er 100.000 lux aan verlichtingssterkte, maar binnen slechts ongeveer 400 lux. Zelfs als het bewolkt is, kun je van buiten nog zo’n 5.000 lux krijgen.

Van fietsen word je blij

Fietsen is niet alleen goed voor de lichamelijke gezondheid van je kinderen, maar ook voor hun geestelijke gezondheid. Je moet uit eigen ervaring weten hoe intens je je omgeving waarneemt als je op de fiets zit, zoals de veranderende geuren van de natuur, de seizoenen, de koele wind in je haren of de zon op je huid. Er worden gelukshormonen aangemaakt als we buiten zijn, zoals adrenaline en endorfine. Ze zorgen ervoor dat je lichaam zich beter voelt en geven je een goed humeur en een gevoel van voldoening. Daarnaast is het een goed idee om je kinderen een rugtas aan te bieden tijdens het fietsen, zodat ze de spullen kunnen dragen die ze nodig hebben.