Opstap Advies
Image default
Anders

Hoe werkt dagbehandeling van een verslaving

Verslaving is een begrip dat je in het dagelijks leven vaak tegenkomt. Er bestaan twee soorten verslaving: verslaving aan middelen zoals alcohol en pijnstillers en verslaving aan gedrag zoals gamen en seks Mensen die verslaafd zijn, zitten vast in een patroon dat zich voortdurend herhaalt en dat moeilijk is te doorbreken. Dit gedrag komt in zo’n ernstige mate voor dat het dagelijks leven eronder lijdt en het negatieve effecten heeft op iemands naaste omgeving. De relaties met familie, vrienden en geliefden komen vaak onder druk te staan. Ook studie en werk komen er onder te lijden. Er zijn in Nederland veel mensen die kampen met verslavingsproblematiek. 

Volgens cijfers van het RIVM – op basis van een bevolkingsonderzoek – kampten in 2019 zo’n 609.500 mensen tussen de 18 en 64 jaar met een alcohol- of drugsstoornis. Het betrof 178.800 mensen met een drugsverslaving en 477.400 mensen met een alcoholverslaving. In dit blog gaan we in op dagbehandeling van een verslaving aan alcohol.

Alcohol: lichamelijk en geestelijk verslavend 

Veel mensen vragen zich af of alcohol verslavend is. Ondanks het relatief onschuldige imago van drank, is alcohol verre van onschuldig. Zoals de bovenstaande cijfers aantonen, zijn veel mensen verslaafd aan alcohol. Van alle verslavingen komt alcoholverslaving het meest voor en dat heeft te maken met het feit dat alcohol in onze maatschappij in sociaal opzicht een geaccepteerd middel is. Ook omdat alcohol legaal en gemakkelijk te verkrijgen is, is de grens tussen normaal gedrag en problematisch drinken moeilijk te zien. Drank is zowel geestelijk als lichamelijk zeer verslavend en dat maakt het extra moeilijk om zelf te stoppen met het gebruik. Een alcoholverslaving ligt snel op de loer en komt vaak voor in combinatie met een andere verslaving. 

Wat zijn de symptomen van een verslaving aan alcohol?

Als het willen drinken van alcohol is veranderd in het moeten drinken van alcohol, is iemand eraan verslaafd. Je kunt de symptomen van een alcoholverslaving herkennen aan verschillende lichamelijke, geestelijke en sociaal-maatschappelijke problemen. Zo heeft iemand op ongewone tijden trek in alcohol, vertoont die ‘trucjes’ vol van leugens en ontkenning en doet iemand vele beloftes en pogingen om te stoppen met drinken. Daarnaast kan iemand last krijgen van geestelijke verwarring en geheugenproblemen zoals greyouts en blackouts. Ook nervositeit, angst, slaapproblemen en stemmingswisselingen komen veelvuldig voor. Verder krijgen mensen met een alcoholverslaving vaak last van verlies van eetlust, maagklachten, darmproblemen, zweten, trillen en ontwenningsverschijnselen. 

Verslaving aan de designer drug 3-MMC

3-MMC is de opvolger van 4-MMC en staat ook bekend als 3-methylmethcathinone, 3-MC en Poes. Omdat 3-MMC pas sinds 2012 op de drugsmarkt is, wordt het middel ook wel designer drug genoemd. 3-MMC wordt meestal verkocht in de vorm van kristalachtig wit poeder en wordt door de meeste gebruikers gesnoven of geslikt. Gebruikers geven aan dat het effect zich uit in meer zelfvertrouwen, meer energie, minder vermoeidheid, zin in seks en een verhoogde alertheid. Daarnaast beschrijven zij de effecten als verliefde, opgewekte en euforische gevoelens. Het middel is  in zeer ernstige mate verslavend. De drang om het nog een keer te nemen, is ontzettend groot zodra 3-MMC is uitgewerkt. Wat vaak als recreatief gebruik begint, verandert al snel in een verslaving. Gebruikers voelen zich blij en alert, voelen geen vermoeidheid en slapen vaak nachtenlang niet. Daardoor komen ze gauw in een vicieuze cirkel vast te zitten. Bij een 3-MMC verslaving kunnen er op korte en lange termijn ernstige, negatieve lichamelijke en psychische symptomen en ziektes optreden, waaronder: zware depressie, angststoornissen, psychose, hartstilstand en hersenbloeding. 

Afkicken van 3-MMC

Aan het stoppen met het gebruik van 3-MMC zijn grote risico’s verbonden. Het kan tot gevaarlijke ontwenningsverschijnselen leiden als een gebruiker afkickt zonder de juiste medische begeleiding. Gebruikers melden onder meer: hoofdpijn, keelpijn, buikpijn, mentale en lichamelijke vermoeidheid, angst- en paniekaanvallen en slaapstoornissen. Ook hebben ze vaak een verminderde motivatie, worden ze agressief en voelen zij zich vaak snel geïrriteerd. Het afkicken van 3-MMC vereist daarom – net zoals bij een verslaving aan alcohol – behandeling onder begeleiding van een team van professionals. 

Dagbehandeling bij een in verslavingszorg gespecialiseerde GGZ-instelling

De specialisten van de in verslavingszorg gespecialiseerde GGZ-instelling Recovery Mental Healthcare, bieden hulp en advies en kijken naar de mogelijke onderliggende oorzaken van de verslavingsproblematiek. Zij werken bij de behandeling van verslaving met het 12-stappen programma. Dit is een behandelingsplan waarbij de twaalf verschillende stappen de weg naar herstel beschrijven. Het uiteindelijke doel van het 12-stappenprogramma is een betere kwaliteit van leven en blijvend herstel. Als iemand bereid is om hulp te aanvaarden, kan de verslaving tot het verleden behoren. Bij verslavingszorg denken veel mensen vaak aan klinieken, dus bedden. Het grootste gedeelte van deze zorg vindt echter plaats in de dagbehandeling, waar de cliënten aan het einde van de dag weer naar huis gaan. Dat maakt de drempel om hulp te aanvaarden of te zoeken lager. 

Dagbehandeling bij Recovery Mental Healthcare bestaat uit wekelijkse individuele consulten gedurende een bepaalde periode. Samen met de therapeut werkt de cliënt één op één aan zijn verslavingsprobleem. Afhankelijk van het behandelplan vinden naast deze gesprekken wekelijkse groepsbijeenkomsten plaats onder begeleiding van een therapeut en/of expert. 

Ben jij verslaafd en zoek je nu hulp? Of heeft iemand uit je omgeving een verslaving aan een middel of gewoonte? Een verslaving overwinnen doe je niet alleen. Bij het team van medische professionals van Recovery Mental Healthcare kun je terecht voor hulp en advies. Bel met nummer: 085 – 8200 900.