Opstap Advies
Image default
Buitenshuis

Top 10 Redenen Waarom U in Maleisië Zou Moeten Werken

In het begin van de jaren ’90 was er in Saoedi-Arabië een enorme vraag naar geschoolde Filippijnse arbeiders voor handenarbeid. In hun strijd om het gezin te onderhouden en hun kinderen een goede opleiding te geven, herinnerden Filippijnse ouders hen er vaak aan om hard te studeren en een goede baan te vinden. Kort daarna geloofde men dat werken in het buitenland de Filippino’s zou helpen de armoede te verlichten en zo begon de trend van Overseas Filipino Worker (OFW). Mensen begonnen toen enorme verbeteringen te zien, vooral van OFW families en de regering bleef hen prijzen als de moderne held van de Filippijnen. Met de recente economische factoren die de levensomstandigheden van de massa’s verergeren, herinneren Filippijnse ouders hun kinderen nu aan dezelfde zin… met een kleine aanpassing – studeer hard en krijg een goede baan in het buitenland kun je ook nog eens met bookingsmooth.com goedkoop ergens wonen.

Meest veelbelovende landen om in het buitenland te werken

Een van de meest veelbelovende landen om in het buitenland te werken ligt ongeveer 1500 mijl ten zuidwesten van de Filippijnen – Maleisië. Hun beroepsbevolking vraagt vaak om een potentieel groot aantal arbeidskrachten, waar Filippijnse arbeiders vaak de concurrentie aangaan met arbeiders uit naburige landen zoals India, Singapore, Thailand en Indonesië.

Zij willen echter nog steeds in Maleisië werken om een aantal redenen die ons land, de Filippijnen, niet voldoende biedt of onmogelijk maakt door hard en vastberaden te werken. Als een van die werknemers die voorheen in onze woonplaats werkte, klinkt naar het buitenland gaan als een tamelijk natuurlijke reactie die een oplossing biedt voor dit probleem. Niettemin, welk beroep je ook uitoefent of welke vaardigheden je ook hebt, veel van de dingen hier zouden je kunnen doen zeggen: Ja, dit is precies de reden waarom ik naar het buitenland ben gegaan!

Dus zonder verder oponthoud, hier zijn de top tien redenen waarom het beter is om in Maleisië te werken in vergelijking met de Filippijnen:

  1. Andere cultuur

    Zodra u voet zet in een vreemd land, zult u merken dat alles waar u uw ogen op richt anders is dan thuis. U zult plotseling aandacht besteden aan de vrouwen die sjaals dragen, bekend als hijab. En als je door de winkelcentra loopt die je zo gewend was toen je in de Filippijnen was, zul je merken dat er op sommige verdiepingen specifieke gebedsruimtes zijn die ze surau noemen, wat wij niet gewend zijn omdat we in een andere cultuur thuishoren.

    Mensen zijn in het algemeen nieuwsgierige wezens en wij Filippino’s wijken niet van dat gedrag af. Wij zijn geneigd gefascineerd te zijn door deze uiteenlopende perspectieven, met inbegrip van de verschillen in religie en vieringen. Bovendien omarmen wij, millenials, verandering zozeer dat we graag buiten de norm leven en onze ervaringen delen op sociale media.

    Wij houden ons dus aan deze culturele normen, respecteren ze en indien mogelijk, ontmoeten wij elkaar tussendoor omdat wij de plicht hebben elke zondag naar de kerk te gaan en het woord van God te verspreiden. En wat u ook doet, geloof me, zij zullen ook respecteren wat u gelooft.

  1. Meer kansen

    Hoewel Maleisië net als de Filippijnen een ontwikkelingsland is, opent werken hier de poort naar ontelbare mogelijkheden. In ons eigen land is het duidelijk moeilijk om een baan te krijgen, zelfs als je het meest indrukwekkende cv in de stad hebt. Maar in Maleisië kun je binnen een uur gebeld worden voor een gesprek, mits je de juiste vaardigheden en ervaring hebt die het buitenlandse bureau of de headhunter nodig heeft.

    Als je plannen hebt om je carrière voort te zetten (vooral in IT of engineering), is werken in Maleisië een boost voor je zuurverdiende geloofsbrieven, aangezien HR vaak rekening houdt met hoe je omgaat met je buitenlandse bazen. Het is ook een groot pluspunt voor een kandidaat om de ervaring te hebben van het beheren van uitstekende werkrelaties met buitenlandse klanten.

    Ook als je andere levensdoelen hebt, zoals immigreren naar eerste-wereld landen zoals Australië, Canada of Nieuw Zeeland, is het verwerken van de documenten die je nodig hebt relatief makkelijker, sneller en veiliger in Maleisië. Ook al moet je terug naar huis om papieren te verzamelen voor de lange lijst van immigratie-eisen, toch is het beter om ‘het gewoon te doen’ in Maleisië, want je hebt het voordeel, financieel toch?

  1. Heerlijke keuken

    Op het moment van schrijven ben ik 6 maanden in Maleisië en ik moet hardop zeggen dat de Maleisische keuken, in de meest eenvoudige zin, onvergelijkbaar is. Het maakt niet uit hoe voedselziek ik word (nee, het is niet wat je denkt – ik bedoel het als het missen van eten thuis) terwijl ik hier woon, nog steeds verzadigt elk Maleisisch gerecht dat ik probeer volledig mijn verlangen en bevredigt het mijn buik, ook al moet ik naar het toilet (omdat ik niet tegen sommige pittige gerechten kan).

    Als gevolg van de verschillende kooktradities en -praktijken van de drie belangrijkste etnische groepen in Maleisië – Maleisiërs, Chinezen en Indiërs – is de Maleisische keuken zo doordrenkt met een verscheidenheid aan specerijen die het eten zo veel beter maken dan thuis. De populaire dagelijkse gerechten die je hier in Maleisië tegenkomt zijn Nasi Lemak, Mi Goreng, Rendang of Bak Teh en wat hete Teh Tarik ernaast.

    En als klap op de vuurpijl, ze zijn allemaal goedkoop. De gefrituurde Nasi Lemak op de foto kost ongeveer RM 6.70. Met een enorm bord en veel porties aan de zijkant, kun je dit soort eten op de Filippijnen niet voor P80 krijgen, behalve als je in het provinciale gebied woont. Zelfs met de GST (Goods and Services Tax) die dit jaar is ingevoerd, kun je nog steeds op een budget eten door op de natte markt te kopen en het zelf te koken. Op die manier kun je nog goedkoper eten EN kun je Filipijns eten koken zoals jij het wilt.

  1. Verbeterde levensstijl

    Zodra u hier in Maleisië aankomt, wordt u automatisch een buitenlander of expatriate genoemd. Als uw werk geen gratis accommodatie heeft, zult u geen andere keuze hebben dan kamers te huren in condominiums of op landed estates. Vaak blijken de huurprijzen in grote staten als Kuala Lumpur en Selangor hoger te zijn dan gebruikelijk.

    De woningen in Maleisië zijn echter meestal uitgerust met airconditioning, automatische wasmachines, koelkasten, warmwaterboilers en inductiekookplaten, die je leven meestal een beetje gemakkelijker zullen maken. Als je op de Filippijnen woont met alleen een elektrische ventilator en koud water, dan zal je levensstijl in Maleisië zeker beter worden.

    Als je je plaats goed kiest, heb je toegang tot andere boeiende levensstijlen zoals naar de sportschool gaan, winkelen in winkelcentra of misschien zwemmen in zwembaden van condominiums. Wat je baan ook is, ik beloof je dat je leven beter zal zijn, zo niet een beetje dan toch een beetje beter, maar toch beter dan vroeger thuis, waarschijnlijk bij je ouders.

  1. Gemakkelijk terugreizen naar je geboorteplaats

    Met de opkomst van goedkope luchtvaartmaatschappijen en de toegankelijkheid van Aziatische landen voor de wereld, is het nu heel gemakkelijk om online tickets te boeken en terug naar huis te vliegen. Toeristen en backpackers uit alle delen van de wereld vliegen elke dag gemakkelijk heen en weer naar Maleisië, inclusief onze eigen OFW’s (Overseas Filipino Workers).

    Als een OFW zo’n heimwee krijgt dat ze bij haar dochter wil zijn tijdens de uitreiking van de schoolprijs of op haar 7e verjaardag, kan ze gewoon de toetsen indrukken op websites als AirAsia of CebuPacific, vluchten boeken en op de reisdatum aan boord van het vliegtuig gaan om haar kinderen te zien. Met de kortingen op vluchten die elke maand worden aangeboden, kan ze zeker terug naar huis reizen en nog steeds binnen het budget blijven, dus een win-win situatie voor elke OFW in Maleisië. Bovendien is het minder dan vier uur terug naar de Filippijnen dus het is niet zo’n gedoe.

    Als je door je werk echter gedeeltelijk het land niet uit mag (waarschijnlijk voor huishoudelijke hulpen), kun je toch contact opnemen via sociale messaging-apps zoals Whatsapp (heel gebruikelijk in Maleisië) of Messenger en videobellen via Skype.

  1. Toeristische bestemming

    Zoals Maleisië ernaar streeft om te leven tot hun toerisme merk – Maleisië echt Azië – en blijven een sterke mededinger als Top 2 in de World Tourism Rankings op de top bestemming van Azië, het is altijd opgenomen op de checklist van elke reiziger van de meest gewilde reizen plaatsen. Als een Filippijnse, kan getuigen van de schoonheid van Maleisië en zijn ontzagwekkende toeristische attracties als ik heb het uit de eerste hand gezien.

    Als u in het weekend vrij bent, kunt u altijd gemakkelijk met de trein of bus naar beroemde toeristische bestemmingen zoals de Petronas Towers, Genting Highlands of de Petaling Street reizen. U kunt ook een beetje verder reizen naar plaatsen als Melaka of Penang, vooral op lange vakanties, want het is zeker een lange rit van de stad, maar ik beloof het is zeker de moeite waard. U hoeft niet te gaan taxi als je niet weet waar ze zich bevinden, omdat je volledig kunt Maleisië navigeren, vooral Kuala Lumpur, via web mapping diensten zoals Google Maps.

    Aan de andere kant, als je niet zeker weet waar te gaan, kunt u surfen op TripAdvisor OF u kunt hier bladeren op Roumery, omdat ik zal posten reisgidsen in Maleisië snel genoeg. Blijf op de hoogte voor meer updates!

  1. Lage kosten van levensonderhoud

    Sommige economen gebruiken een beter verteerbare wisselkoerstheorie die de Big Mac Index wordt genoemd om een wereldwijde norm vast te stellen voor het meten van de koopkrachtpariteit. In lekentaal kan deze index worden gebruikt om, zij het niet nauwkeurig, de kosten van levensonderhoud in een bepaald land te meten. Als de basiskoers USD is, dan is de munteenheid van Maleisië, de Ringgit, ondergewaardeerd met 63% volgens de genoemde index. Dit betekent dat de Big Mac in McDonalds Maleisië goedkoper is dan in de meeste andere landen en dat de kosten van levensonderhoud er dus laag zijn.

    Je hoeft echter geen deskundige te raadplegen om de kosten van levensonderhoud te meten, omdat we het zelf automatisch doen zonder het te weten. Vaak voor de eerste keer OFWs, ze altijd Ringgit omzetten in Pesos elke keer dat ze iets kopen en concluderen uit hun dagelijkse boodschappen als Maleisië is over het algemeen goedkoper dan in de Filippijnen.

    Naar mijn mening zijn voedsel en vervoer gewoonlijk goedkoper in Maleisië, aangezien olie een van de sterkste punten van Maleisië is voor zijn economische groei. De huurprijzen van woningen zijn hoger in de stedelijke gebieden, maar meestal normaal in de buitenwijken van de grote steden. In het algemeen heeft Maleisië nog steeds lage kosten van levensonderhoud (buiten Kuala Lumpur) in vergelijking met de Filippijnen, of Singapore wat dat betreft.

  1. Sneller internet

    Volgens deze grafiek ziet u dat Maleisië in 2014 een Internet Speed Index van 5,5 Mbps heeft, terwijl de Filippijnen een Internet Speed Index van 3,6 Mbps hebben. Als u een Filippijnse lezer bent, kunt u beamen en bevestigen dat dit niet waar is. Dit is een van de redenen waarom ik in Maleisië heb gewerkt – omdat ze daar sneller internet hebben dan in de Filipijnen.

    Ik was in de Filipijnen in het jaar 2014. Het gemiddelde plan voor een huis DSL (of WiMax) via een telco drager was tot 1-2 Mbps zoals geadverteerd en het was consequent niet eens het verkrijgen van ten minste 500 Kbps download snelheid, zelfs om 2 uur na middernacht (waar 100 Kbps is de gebruikelijke). Ook hadden ze geen glasvezel netwerk tot voor kort toen PLDT Fibr werd geïntroduceerd. De prijs varieerde van P1000 tot P1500 (RM 222 tot RM 333) voor dit type plan. Zoals ik heb gehoord, hebben nieuwe plannen al dataplafonds volgens de Fair Usage Policy van de netwerken.

    Hier in Maleisië, kunt u voor een 10 Mbps plan bestellen dat efficiënt na middernacht (rond 20 Mbps) overschrijdt en consistent is in de ochtend. Dit is al aangesloten op het Fiber Netwerk dat is aangelegd op het condominium (of op het landhuis) en kan variëren van slechts RM 100 tot RM 150. Bovendien is het onbeperkt zonder limiet en kan worden losgekoppeld (hoewel met een minimum van 2 jaar obligatie) zodra je het land verlaat. Als je naar de vergelijking kijkt, is Maleisië nog steeds koploper in de internet race vergeleken met de Filippijnen in dit aspect.

  1. Beter vervoer

    Als je in Metro Manila hebt gewerkt zoals ik, is de kans groot dat je waarschijnlijk al eens met de MRT hebt gereden, of elke dag OF afhankelijk van waar je komt moet je eerst overstappen op het LRT station. Er zijn al veel verhalen op het Internet die hun ellende beschrijven over het dagelijks pendelen door deze treinen. Ik zou het hier niet meer beschrijven, maar laat me je vertellen dat het erg stressvol, tijdrovend en onveilig is om elke dag met de MRT naar je werk te gaan.

    In Maleisië bestaat de spoorweginfrastructuur uit onderling verbonden forensentreinen, sneltreinen, monorail en luchthavenspoorverbindingen. Pendelen met de trein is niet stressvol omdat het gemakkelijk is om munten te kopen bij de ticketautomaten in plaats van te wachten in een lange rij, niet tijdrovend omdat treinen sneller aankomen dan je denkt en veilig omdat er gestationeerde bewakers zijn op elke wachtruimte en de lokale bevolking zeer gedisciplineerd is dat stelen schijnbaar onbestaande is op treinstations.

    Zoals een van mijn wijze collega’s zei: Een ontwikkeld land is een land waar rijke mensen het openbaar vervoer gebruiken.

  1. Hoger salaris

    De belangrijkste reden om in het buitenland te gaan werken is ongetwijfeld altijd geld geweest. Ook al heb je de negen bovenstaande redenen, als het salaris dat tijdens de ondertekening van het contract is besproken, niet is wat je ervan verwachtte, dan is werken in het buitenland misschien niet mogelijk.

    Soms, als je in een wanhopige situatie verkeert, accepteer je de baanaanbieding in het buitenland, ongeacht het salaris. Aan de andere kant zullen je collega’s je vaak adviseren dat als je een andere baan aanneemt, je salaris zeker het dubbele moet zijn van wat je nu hebt. Voor mij is een deel van de reden om in het buitenland te gaan werken echter de lagere inkomstenbelasting in Maleisië (ongeveer 5 tot 10% per maand, afhankelijk van het salaris) in vergelijking met de Filippijnen (ruwweg 32% per maand). Het helpt ook dat als je naar het nieuws in de Filippijnen luistert, je zult zien dat er vaak berichten zijn over beschuldigingen van graft en corruptie aan je eigen politici met behulp van de belastingen die de meerderheid van de Filippino’s betaalt.

    Maar in alle aspecten, moet het salaris ook voldoen aan uw verwachtingen, want het is de belangrijkste reden dat je wilt werken in het buitenland toch? Als een IT consultant en met gesprekken van een aantal van mijn Filipijnse collega’s hier in Maleisië, zal het salaris altijd hoger zijn dan wat je verdient in de Filippijnen. Aangezien de meesten van ons contractueel zijn, is het waar dat bureaus salarisnormen hebben, afhankelijk van je werkervaring en vaardigheden. Het is ook waar dat sommige bureaus een hoger salaris geven dan gebruikelijk, maar het hangt meestal af van je onderhandelingsvaardigheden, hoewel je een beetje meer kunt onderhandelen vanwege de onstabiele Maleisische valuta (daar, ik heb je een tip gegeven – veel geluk!)

Belangrijkste redenen om te overwegen

Dit zijn de belangrijkste redenen om te overwegen als je in het buitenland in Maleisië wilt werken. Er is altijd een vraag naar werk voor expats, maar onlangs waren er invallen op illegale werknemers, dus wees voorzichtig op wie of wat bureaus die u vertrouwt op (vooral degenen die vragen om forse plaatsing vergoedingen). Er zijn echter berichten over bevriezing van de aanwerving van buitenlandse werknemers in Maleisië, dus als je er klaar voor bent, ga dan zeker solliciteren en werken in het buitenland hier in Maleisië. Proost!

https://bookingsmooth.com/